Hoe lang hebben we nog zomer- en wintertijd?

Verzameling van analoge horloges - wereldtijdinfo.nl

Inmiddels is de zomertijd weer in gegaan. Maar dit zou toch al afgeschaft zijn? Waarom hebben we nog steeds zomertijd en wordt dit nog afgeschaft?

Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om dezelfde tijd te hebben als de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie.

Zondagochtend 27 oktober, om 03:00 uur, gaat de klok een uur achteruit. In maart zetten we de klok een uur vooruit. Maar waarom doen we dat eigenlijk? En zouden we dat niet afschaffen?

Waarom we zomertijd gebruiken

Buurlanden van Nederland maakten al langer gebruik van de zomertijd. Dit was destijds ingevoerd om energie te besparen. In 1977 heeft nederland de zomertijd ingevoerd om dezelfde tijd als de buurlanden te hebben. dit heeft voornamelijk met handel, de openingstijden van kantoren, te maken. De lampen gaan later aan waardoor er energie bespaard wordt. In de tijd dat olie werd gebruikt om energie op te wekken had dit misschien nog wel zin. Maar hoe zit dat nu?

Met zomertijd besparen we geen energie

Om te beginnen is het langer donker in de ochtend en langer licht in de avond. Wanneer we in de ochtend opstaan zullen we de verlichting aan doen. Dat we de verlichting in de avond dan later aan doen maakt geen verschil meer. Het heft elkaar op. Daar komt ook nog eens bij dat de huidige verlichtingniet te vergelijken is met die in 1977. Tegenwoordig gebruiken we in huis voornamelijk LED lampen, of minimaal spaarlampen. ‘s-WInters verbruiken we wel meer energie. Dit komt door de kortere dagen en de lagere temperaturen. We maken gebruik van verwarming wat natuurlijk ook weer energie kost.

Moeten we de zomertijd afschaffen?

Zomertijd klok met rood kruis erdoorheen

Dat is een vraag die we vaak horen. Het klinkt ook logisch maar is complexer dan je denkt. Ten eerste is de afspraak van de zomertijd vastgesteld door de Europese Unie waar Nederland nou eenmaal onderdeel van is. Als enige land kan je hier niet zomaar vanaf wijken. Daarnaast komt dat het economisch gezien niet wenselijk is om een andere tijd aan te houden als onze direct buurlanden. Veel mensen werken over de grens en veel bedrijven doen met de buurlanden zaken.

Er is een onderzoek gedaan onder de Nederlandse bevolking met de vraag wat zij vinden van eventuele afschaffing van zomer- en wintertijd. Hier is het volgende uit voort gekomen.

  • Een gelijk systeem aan naburige landen krijgt de meeste steun onder de bevolking, vooral om economische redenen en vanwege voordelen bij het reizen. De steun voor een uniform systeem daalt als mogelijke voor- en nadelen worden voorgelegd en afgewogen. ‘De daling lijkt vooral te komen doordat men zich beter gaat realiseren dat Nederland dan niet zelf kan beslissen welk tijdsysteem het invoert’, aldus het rapport.
  • Altijd standaardtijd krijgt meer steun dan altijd zomertijd of het halfjaarlijks verzetten van de klok. Altijd standaardtijd wordt gezien als beter voor het bio-en slaapritme.
  • Altijd zomertijd heeft meer tegenstanders dan voorstanders. Langer licht wordt ervaren als een voordeel, de donkere ochtenden als nadeel.
  • Ook het huidige systeem heeft meer tegenstanders dan voorstanders. Het langere licht wordt ervaren als voordeel, maar wordt als slechter gezien voor het ritme. Ook wordt het als onhandig ervaren.
  • Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

We moeten het afwchten maar op korte termijn zal er niks veranderen. Als je voor jezelf scherp wil krijgen wat nou de verschillen en voor- en nadelen zijn van de zomertijd dan hebben we hier een helder visuele weergave van de voor- en nadelen van de zomertijd gemaakt.

Het laatste nieuws

Deel deze pagina

Facebook
Pinterest
Reddit
X
Threads

Tijdsverschil tussen landen

Een tool om het tijdsverschil tussen alle landen van de wereld te zien inclusief tijdzone.

Wereldkalender

Kies een jaar en land om de jaarkalender van dat land inclusief de feestdagen te kunnen bekijken

Vliegtijd

Vul het land van vertrek en van aankomst in, eventueel met tussenstops, en je krijgt direct jouw vliegtijd te zien.