
Er zijn 24 tijdzones verdeeld over de wereld. De tijd in een tijdzone wordt weergegeven als UTC + of -. Nederland is, bijvoorbeeld, UTC +2 gedurende de zomertijd. In plaats van UTC wordt ook wel GMT (Greenwich Mean Time) gebruikt. Eigenlijk is UTC de opvolger van GMT.
Door gebruik van zomertijd en wintertijd werd het moeilijker de tijdzones aan te houden. De wintertijd kan men beschouwen als de “echte” tjd. In 1977 is pas besloten, in Nederland, om de klok in het voorjaar een uur vooruit te zetten.
Klok naar zomertijd Klok naar wintertijd
De aarde draait in 24 uur om haar as en wordt theoretisch verdeeld in 24 tijdzones van elk 15 graden.
De Midden-Europese Tijd (UTC+1) zou in theorie gelden tussen 7,5° en 22,5° oosterlengte, maar in de praktijk volgen tijdzones vaak landsgrenzen. Zo hanteren landen als Nederland, België, Frankrijk en Spanje UTC+1, hoewel ze geografisch dichter bij UTC+0 liggen – een erfenis uit de Tweede Wereldoorlog.
Op zee wordt de theoretische indeling nog toegepast (zeetijd), maar wereldwijd zijn er in de praktijk 40 verschillende tijdzones. Dit komt doordat sommige gebieden afwijkende tijdsverschillen hanteren.
Er zijn 21 landen met meerdere tijdzones. Frankrijk heeft er de meeste (12 of 13 in de zomertijd, door overzeese gebieden), Rusland de meeste aaneengesloten (11), en China is het grootste land met slechts één tijdzone (UTC+8), wat in het westen tot grote verschillen tussen klok- en zonnetijd leidt. De grootste tijdsprong over land is tussen Afghanistan (UTC+4:30) en China (UTC+8).