Van geannuleerde familievakanties tot boycots op sociale media: Europese reizigers vermijden de Verenigde Staten vanwege politieke spanningen, veiligheidszorgen en vijandige retoriek.
David Pereira, een 53-jarige Fransman, groeide op met nagesynchroniseerde versies van Amerikaanse series zoals The A-Team, Happy Days en The Dukes of Hazzard. Zijn liefde voor de Amerikaanse cultuur ging ver: hij verzamelde klassieke Mustangs, bezit een GMC pick-up uit de jaren ’70 en bezocht de VS al bijna een dozijn keer.
Deze zomer zou hij eindelijk een droom waarmaken: een gezinsreis naar Yellowstone National Park. Maar na maandenlang de opruiende taal van Donald Trump te hebben gevolgd, besloot hij de reis toch te annuleren.
“Net als veel Fransen zijn we doordrenkt van Amerikaanse cultuur. We houden ervan. Maar wat er nu gebeurt, is gewoon ongelooflijk,” vertelt Pereira vanuit zijn huis net ten noorden van Parijs aan CNN Travel. “Elke keer dat ik het nieuws zag, dacht ik: dit kan niet waar zijn. Het werd steeds erger – nepnieuws na nepnieuws.”
Angst en wantrouwen steken de Atlantische Oceaan over
Wat begon als frustratie in buurlanden Canada en Mexico, heeft nu ook Europa bereikt. Reizigers uit landen als Ierland, Nederland, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk annuleren massaal hun VS-reizen. De redenen variëren van angst voor politieke vijandigheid en strenge immigratieregels tot verhalen over toeristen die zonder reden worden vastgezet of geweigerd bij de grens.
Verschillende landen hebben hun reisadviezen inmiddels aangepast. Zo waarschuwen ze dat reizigers met een geldig visum alsnog geweigerd kunnen worden of dat transgenderreizigers hun geslacht bij geboorte moeten vermelden, wat voor extra obstakels kan zorgen.
“Ik wil dit land niet steunen”
De Britse schrijfster Farah Mendlesohn annuleerde haar zorgvuldig geplande reis van een maand, waarin ze zou werken aan een boek en vrienden bezoeken in Seattle. Na te hebben gelezen over een Welshe vrouw die 19 dagen in detentie zat en in boeien terug werd gestuurd, zag ze af van haar plannen – en verloor ze £800 aan boekingen.
“Met mijn politieke opvattingen wil ik niet naar Amerika en mijn geld daar uitgeven,” legt ze uit.
Ook anderen voelen zich persoonlijk geraakt. De Zweed Johan Björnsson annuleerde een cruise vanuit Miami na beelden te hebben gezien van Trump en vicepresident JD Vance die de Oekraïense president Zelensky vernederden. “Het was respectloos op zoveel niveaus. Het werd voor mij een kwestie van principe,” zegt hij.
Dalende cijfers bevestigen trend
Nieuwe cijfers van de Amerikaanse National Travel and Tourism Office (NTTO) laten zien dat het aantal internationale aankomsten (exclusief Canada en Mexico) in maart met 12% is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Toonaangevende hotelketens zoals Accor melden dat Europese boekingen voor de VS deze zomer met 25% zijn ingezakt.
Jean-François Rial, CEO van Voyageurs du Monde, ziet een “kolossale” daling van 20% in boekingen onder zijn Franse klanten. “In mijn dertig jaar in deze sector heb ik dit nog nooit meegemaakt. Het is enorm.”
Ook luchtvaartmaatschappijen merken het effect. Virgin Atlantic waarschuwde recent voor afnemende vraag naar trans-Atlantische vluchten, terwijl boekingen vanuit Canada naar de VS met ruim 70% zijn ingezakt volgens luchtvaartanalist OAG.
Een groeiende boycotbeweging
In Europa winnen Facebookgroepen die oproepen tot een “boycot USA” aan populariteit. De groep in Denemarken telt inmiddels 95.000 leden, gevolgd door soortgelijke bewegingen in Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Zweden en het VK.
Voor de Deen Jacob Bøll, die zijn reis naar vrienden in Cincinnati en een bezoek aan Nashville annuleerde, is het duidelijk: “We beschouwden de VS als onze beste vriend. Nu voelt het alsof die vriend een gevecht met ons is begonnen.”
Zelfs persoonlijke redenen spelen een rol. Robert Christiansen uit Denemarken blies zijn verrassingstrip naar Texas af uit bezorgdheid over vluchtveiligheid en zijn politieke uitingen op sociale media. “Ik kan de Amerikaanse overheid niet vertrouwen,” zegt hij.
Ondanks pogingen van de Amerikaanse overheid om de zorgen weg te wuiven – zoals staatssecretaris Marco Rubio die zei dat alleen “oproerkraaiers” iets te vrezen hebben – lijkt de daling in toeristen een feit.
“Je stemt met je voeten”
De cijfers en persoonlijke verhalen schetsen een duidelijk beeld: Europese toeristen stemmen met hun voeten. Ze annuleren reizen, boeken alternatieve bestemmingen en dragen hun bezorgdheid uit online.
Zoals Bøll het samenvat:
“Ik kan me geen scenario voorstellen waarin ik nog terug zou gaan.”